Artikel

Gör din träning till ett spel!

Nu finns det massvis med roliga digitala sätt att hitta motivationen till träning. Din smarta mobil innehåller en mängd spännande appar som är designade för att hjälpa dig hitta motivation till att träna.

De lyckas med detta genom "gamification", eller "spelifiering" som man kallar det på svenska. Det betyder att man systematiskt blandar in spelmekanik i sådant som normalt inte har det. Bland annat genom att introducera olika tävlingsmoment med dina vänner, eller samla poäng som ger dig digitala belöningar för saker man gör i verkliga livet. På så sätt får man en psykologiskt och social bekräftelse direkt när man gjort något bra! Här är några av de spel och appar de skriver om i artikeln.

Fitocracy

Den här appen kopplar in dig i ett socialt nätverk där du noggrant loggar varje träningstillfälle. Beroende på vilken typ av träning och under hur lång tid du utfört den belönar spelet dig med poäng och medaljer. Till exempel med en "Psycho Cycler" medalj som du får om du cyklat 5 000 km. Man kan följa sina vänners träning, ge råd eller uppmuntra varandra på träningspass som man lagt upp. Eller så kan man bli medlem i grupper som delar liknande mål som du själv har med träningen.

Appen är gratis, men för $5/månad kan man få ett premiummedlemskap. Det öppnar upp för "dueller" mot andra användare.

Tillgänglig på: Iphone och Android

Fleetly

I Fleetly skapar du grupper där ni tillsammans ska uppnå gemensamma mål. Till exempel att springa sammanlagt 20 mil på en månad. Appen uppmuntrar till vänskaplig tävling, och motiverar genom att försöka bidra med så mycket som möjligt till gruppens slutliga resultat. Fleetly har också ett system av poäng och digitala medaljer, och skickar slumpmässigt ut belöningar som rabattkoder och gratis musiknedladdningar.

Tillgänglig på: Iphone

Zombies, Run!

Den här appen förvandlar vanliga joggingrunda till en kamp för överlevnad! Du som användare blir kastad in i en roll i en zombieberättelse tillsammans med en grupp andra överlevare. Genom dina hörlurar får du instruktioner och story inblandat med spänningsmusik medan du rör dig genom ett fiktionellt apokalyptiskt landskap. Samtidigt som du springer plockar du upp olika "resurser" som ger dig poäng, och när zombies närmar sig måste du springa snabbare för att komma ifrån dem. Appen använder sig av din GPS och accelerometer för att mäta hur du rör på dig. Så det är bäst att lägga på ett kol om du inte vill bli zombiemat!

Tillgänglig på: Iphone och Android för $3.99

Sist men inte minst, fundera på om kosttillskott kan vara något att utöka din träning med. Utöver den direkt fysiska effekten, kan det också ha positiv inverkan på det mentala. En teori är att det blir ett tydligare energiintag än en måltid, vilket har en distinkt koppling till spel där man ofta kan ladda upp sin energi genom olika ”energy packs”. På bland annat www.topformula.se kan du se över vilka alternativ som finns.