Artikel

Behöver man virusprogram på datorn eller i mobilen?

I denna artikel vill vi reda ut om det är viktigt med virusprogram i mobilen. De flesta vet att virus inom den tekniska världen är något som kan orsaka massiva problem för såväl privatpersoner som stora IT-företag. Sedan länge har vi för vana att skydda våra datorer mot virus genom antivirusprogram, som hjälper till att upptäcka och hantera datavirus som man kan få genom nedladdning av filer eller skadlig programvara. När surfplattan och mobiltelefonen nu används minst lika mycket eller mer än datorn så bör man även där vara uppmärksam där. Men finns det verkligen virus som kan påverka dina mobila enheter precis som på en bärbar eller stationär dator, eller är detta endast en myt? Svaret är tyvärr ja, men det kan se ut på olika sätt.

Skadliga appar och virus som skapar problem för din surfplatta och mobiltelefon

Några av de mest frekvent använda operativsystemen på mobila enheter idag är iOS som finns på Apples iPad surfplattor och iPhone mobiltelefoner, samt Android som finns på många mobila enheter av olika märken. Då systemen är utformade på olika sätt så kan de inte bli angripna på riktigt samma sätt.

 Android är ett öppet system vilket i princip tillåter vem som helst att lägga upp en applikation på deras appmarknad, vilket också medför större risker när det kommer till appar som innehåller skadlig programvara även kallat ”malware”. Med en malware app installerad kan den i sin tur vara kodad att sprida virus i form av trojaner eller maskar vidare till andra applikationer eller påverka operativsystemet i negativ bemärkelse. Man kan även få virus om man surfar på nätet och av misstag eller omedvetet klickar på någon reklam-popup som sedan laddar ned skadlig information till din Android mobiltelefon eller surfplatta. Dessa tekniska attacker går dock att skydda sig mot med antivirus-appar som motverkar chanserna att ladda ned skadlig information, samt kan söka igenom och hantera befintliga virus.

När det kommer till Apples produkter och iOS så finns det inga regelrätta virus som kan påverka vare sig iPad eller iPhone i någon större utsträckning, och inte heller några framstående virusprogram. iOS appmarknad är väldigt stängd och kontrollerad till skillnad från Android-appmarknaden, vilket gör att granskningen av skadligt material är väldigt hög. Dock så har det på senare tid upptäckts försök till skadegörelse genom malware som är programmerade att sprida sig från exempelvis dator till iPhone och iPad via USB-sladden, som i sin tur sedan dyker upp som en applikation på den mobila enheten och således skapar diverse problem. Denna typ av attack är dock något som ständigt granskas från utvecklarnas sida för att bygga högre säkerhetsbarriärer.

Myten om att mobila enheter skulle vara fria från virus är tyvärr inte sann. Men så länge man skyddar sig tekniskt på rätt sätt så klarar man sig bra på sikt.